top of page
  • Writer's pictureMaarja-Liisa Toost

Ainekursuse "Enesejuhtimine, suunamine ja reflektsioon" analüüs

Kaks ja pool aastat tagasi Narva Kolledži avaaktusel saadud postkaart sõnumiga "Tervitame Sind Tartu Ülikoolis, noorsootöötaja 2022!" on seisnud vankumatult minu kirjutuslaual terve õpingute perioodi ning olnud mulle omamoodi teejuhiks. Oma õpitegevuste plaani ning ainekursuse "Enesejuhtimine, suunamine ja reflektsioon" analüüsimiseks kasutan GROW mudelit, mille lihtne ent konkreetne raamistik aitab seada fookuse olulisemale ning panna paika viimased eesmärgid ülikooliõpingute seisukohalt.

EESMÄRK

  1. Ainekursuse üsna esimeste kohtumiste raames koostasin õpitee, millega panin paika eesmärgi lõpetada Tartu Ülikooli Narva Kolledži noorsootöö eriala õpingud nominaalajal ning omistada kõrgharidust tõendav diplom juunis 2022. Täna on minu ambitsioonid suuremad ning olen seadnud eesmärgiks lõpetada ülikool kiitusega.

  2. Ainekursusest tulenev eesmärk on õpingute vältel läbivalt olnud omandada ainekavas paika pandud õpiväljundid ning neid praktikas rakendada.

REAALSUS

  1. Käesoleval hetkel on mul kõik eeldused eesmärgi saavutamiseks loodud. Olen sooritanud soovitusliku õpingukava alusel ainekursused edukalt - kõigi tulemuste kaalutud keskmine hinne on täna 4.83. Teisalt ootab mind veel ees terve semester, mis hõlmab 19 EAP ulatuses õppeaineid ning eksamitöö, sooritamist.

  2. Julgen väita, et ainekursuse keskselt püstitatud eesmärk on saavutatud. Alljärgnevalt võrdlen õpiväljundeid isiklikke kogemustega:

  • Teab professionaalse enesejuhtimise ja noorsootöötaja professionaalse identiteedi põhialuseid - pean end ennastjuhtivaks nii töö- kui eralus. Püstitan eesmärke, analüüsin ning loon seoseid nii enesearengu teekonnal, aga ka professionaalse identiteedi kujundamisel. Näiteks on kuulumine Eesti Noorsootöötajate Kogusse ning osavõtmine ühingu pakutavatest võimalustest toetanud minu professionaalse identiteedi kujunemise teekonda.

  • Mõistab mentorluse, coachingu, juhendamise ja nõustamise põhialuseid - mõistan, aga ka rakendan nii noorte, kui kolleegidega koostöös oma teadmisi ja oskusi.

  • Kavandab mentorluse, juhendamise, nõustamise, sh esmase nõustamise, protsessi - mentorluse kavandamisega on mul kõige enam kogemust, kuna olen mentor Toila valla noortevolikogule, ent praktikast ei puudu ka noorsootöötajate juhendamine ning kolleegide, noorte ja lastevanemate nõustamine. Näiteks annan Coachina oma panuse Eesti Noorsootöötajate Kogu coachide panga kaudu.

  • Hindab enesetundmise suurendamiseks oma tugevusi, nõrkusi, ohtusid ja võimalusi ning kavandab oma professionaalset karjääri - hindan järjepidevalt enda tugevusi, nõrkusi, ohtusid ning võimalusi, et toetada enda professiooni tööelus. Näiteks kandideerisin Eesti Noorsootöötajate Kogu korraldatavasse KOV noorsootöö spetsialistide arenguprogrammi, sest tunnen vajadust tõsta enda teadlikkust võrgustikutöö loomisest ja eestvedamisest ning suurendada pädevust strateegiliste protsesside juhtimisest.

  • Analüüsib ennast noortevaldkonna tegutseja/juhendaja/mentori/coachi/nõustaja rollis ja määratleb ning rakendab arenguks vajalikud tegevused - analüüsin enda tegevust ning tegevusetust pidevalt. Tunnen, et selles mängib olulist rolli just antud ainekursuse läbimine, mis suunas mind järjepidevalt toimunule tagasi vaatama. Näiteks andis ainekursus tõuke analüüsida enda tööd sügavuti ning taodelda ja omistada noorsootöötaja kutse tase 6.

TAKISTUSED JA VÕIMALUSED

  1. Endiselt pean enda suurimaks takistusteks õpingute, töö ning eraelu ühildamist, kuid tean, et mind ümbritseb toetav võrgustik mitmel tasandil - pean olema vaid avatum abi vastu võtma. Pean ennast ka tugevaks ajaplaneerijaks, mis on siinkohal samuti võimalus. Peamine eesmärk siiski on kõrghariduskraad kätte saada - olgu ta siis kiitusega või ilma.

  2. Ehkki tunnen, et ainekursuse raames on eesmärk täidetud, siis annab viimane semester võimaluse omandatut kinnistada ning praktiseerida - võtan seda kui võimalust!

EDASIMINEK

  • Eksamitöö konsultatsioon - 20. jaanuar 2022;

  • Raamatukogu külastamine, et leida asjakohast kirjandust eksamitöö teoreetilise osa kirjutamiseks - jaanuar 2022;

  • Pärast konsultatsiooni võtan iga nädal vähemalt ühe päeva, kus sean terve päeva vältel fookuse eksamitöö koostamisele;

  • Läbin viimase semestri ained ning sooritan eksamid - veebruar 2022 - mai 2022;

  • Eksamitöö esitamine eelkaitsmisele - 24. aprill 2022;

  • Eelkaitsmine - 6. mai 2022;

  • Eksamitöö esitamine kaitsmisele - 16. mai 2022;

  • Eksamitöö kaitsmine - 2. juuni 2022

71 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page