top of page
  • Writer's pictureMaarja-Liisa Lepsalu

Praktikat analüüsiv kokkuvõte



Valisin oma praktika viisiks jooksva töökogemuse omandamise õppimise ajal töötades. Analüüsin oma kogemust Toila valla Spordi- ja Kultuurikeskuse noorsootööjuhi ametikohalt ajavahemikul 1. september - 31. detsember 2021 ning kasutan analüüsimiseks Korthageni ja Vasalose „Sibula“ mudelit. Antud mudeli kasuks otsustasin eestkätt seetõttu, et mudel toetab sisu reflekteerimist, näidates oma tasandite kaudu mis mõjutab noorsootöötajana tegutsemist.


KESKKOND


Töötan 1.0 koormusega Toila valla Spordi-ja Kultuurikeskuses novembrist 2016, kui alustasin avatud ruumi noorsootöötajana keskuse haldusalasse jäävas Voka Avatud Noortekeskuses. Toila valla Spordi- ja Kultuurikeskuse tegevuse eesmärk on kultuuri-, noorsoo- ja sporditöö korraldamine ning arendamine Toila vallas, sh Toila valla kolme noortekeskuse haldamine - Voka Avatud Noortekeskus, Kohtla-Nõmme Noortekeskus ja Järve Avatud Noortekeskus. Käesoleva aasta septembrist töötan asutuses noorsootööjuhina ning minu igapäevatöö meeskonda kuulub neli noorsootöötajat, lisaks kultuurijuht, spordijuht ning Toila valla Spordi- ja Kultuurikeskuse juhataja. Juhindun oma töös noorsootöö seadusest ja kontseptsioonist, lastekaitseseadusest, kehtivatest eeskirjadest ja normidest, Toila valla Spordi-ja Kultuurikeskuse põhimäärusest, asutuse tuleohutus- ja töökorralduse reeglitest, asutuse arengu- ja tegevuskavast.


KÄITUMINE


Minu ametikoha eesmärk on noortekeskuste töö korraldamine ning tegevuste koordineerimine, tagades oma tegevusega valdkonna kvaliteet ja areng Toila vallas. Tegemist on üsna hiljuti loodud ametipositsiooniga, mistõttu on tööle täpsema sisu loomine alles kujunemisjärgus. Minu tööle asumine sattus huvitavale ajale, mil noortekeskused polnud veel taastuma hakanud Covid-19 mõjudest, toimus ka noorsootöötajate rotatsioon. Sellest tulenevalt olid esmased väljakutsed uue noorsootöötaja leidmine, meeskonna töömotivatsiooni taasloomine ning noortekeskuste igapäevatöö stabiilsuse taastamine sh noortele ning kogukonnale harjumuse ja teadmise tekitamine, et noortekeskused on avatud.


Olles mõned aastad tööelust eemal olnud, alustasin kolleegide ja noortega kontakti loomist ning noortekeskuste senise töökorraldusega tutvumist. Minu üllatuseks puudusid kõikidel noortekeskustel tegevuskava ning eesmärgid - tööd tehti spontaanselt, emotsioonide põhiselt. Koostöös Toila valla noortevolikoguga viisime Toila Gümnaasiumis ning Kohtla-Nõmme Põhikoolis läbi noorte huvide ja vajaduste kaardistamise, mis andis sisendi nii noortekeskuste, aga ka noortevolikogu tööle. Antud sisendi põhjal panime meeskonnaga koostöös paika esmase tegevuskava ja eesmärgid käesoleva aasta lõpuni. Töökorralduslikust aspektist viisin sisse koosolekud, mis toimuvad minimaalselt kaks korda kuus ning kus osalevad kõik noorsootöötajad, et jagada rõõme, muresid ning ühiselt leida lahendusi kitsaskohtadele ja väljakutsetele. Samuti alustasime noorsootöötajate vahetusega, mille raames vahetavad vallasiseselt noortekeskuste töötajad üheks päevaks iga kuu kohad, et tuua värskendust enda töörutiini, aga ka saada ise inspiratsiooni ja pakkuda seda valla erinevate piirkondade noortele.


Oktoobris esitasin HARNO täiendavasse taotlusvooru „Noorte Heaks projektikonkurss 2021“ kaks projekti, mis mõlemad said positiivse otsuse. Projekt Noored ja noorsootöö kogukonnas nähtavaks keskendus Toila valla noorte ja kogukonna teadlikkuse tõstmisele noorsootöö võimalustest piirkonnas ning pakkus noorte huvidest lähtuvalt õpitube, eneseteostust ja positiivseid emotsioone Voka Avatud Noortekeskuses. Projekti raames toimus nutifotograafia ja sotsiaalmeedia sisuloome õpituba, rändnäitusega lõppev fotokonkurss ning Voka Noortekeskuse avatud uste päev. Teine projekt Noorte sõnum seinal peamine eesmärk oli luua noortele võimalused enda ideede ja mõtete väljendamiseks ning praktiliste oskuste arendamiseks läbi kunsti. Projekti raames külastas Voka Avatud Noortekeskust ning Kohtla-Nõmme Noortekeskust multikunstnik, kelle juhendamisel ja noortega koostöö tulemusel valmis mõlemas noortekeskuses seinamaaling.


Noorte huvidest ja vajadustest lähtuvalt organiseerisin Toila valla noortele Stencil õpitoa, mille tulemusel valminud piltidest tegime näituse. Niisamuti kutsusin investeerimisalast õpituba noortele läbi viima noore investori Randy Padari - vajadus ilmnes, kui noored hakkasid mulle tutvustama kuidas nad virtuaalrahaga investeerivad ning vestluse käigus selgus, et nad sooviksid antud teemal oma teadmisi täiendada. Noorsootöönädalal pöörasime aga meeskonnaga rõhku noorte digipädevuste arendamisele ning viisime Toila Gümnaasiumi 6. - 10. klassidele läbi noorteinfotöötoa „Targalt ja turvaliselt internetis“ - antud tegevus leidis kajastust maakonnalehes Põhjarannik ning pälvis üle-eestilise noorsootöönädala koordinaatorite poolt preemia. Soovisime töötuba läbi viia ka Kohtla-Nõmme Põhikoolis, ent koroona tõttu polnud see võimalik - planeerime seda teha kevadel. Noorsootöönädalal võtsime Voka Avatud Noortekeskuse noorsootöötajatega osa ka Eesti Noorsootöötajate Kogu konkursist „Noorsootöö kui elustiil“, mille eest žürii premeeris meie tiimi üllatusmeenega. Koostöös Toila Noortevolikogu ning valla kultuurijuhiga valmistasime ja avasime esimesel advendil jõuluteemalise vaateakna. Aasta lõpetasime noortekeskuste ühisväljasõiduga Viru Rabasse, kus toimus laternamatk, eesmärgiga propageerida sportlikku ja liikuvat eluviisi.


„Praktika perioodi“ mahtus veel huvihariduse- ja tegevuse riikliku toetuse tegevuskava koostamine koostöös Toila Gümnaasiumi, Kohtla-Nõmme Põhikooli ning Toila Vallavalitsuse esindajatega, noorsootöötajate ametijuhendite koostamine, eesoleva aasta tegevuskava ja eesmärkide paika saamine, kahe noore võõrustamine töövarjupäeva raames, arvukad kohtumised vallavalitsuse esindajatega, NEET-noortega kontakti loomine, noorsootöötajate juhendamine ja nõustamine, lastevanematega kontakti loomine ning Voka Avatud Noortekeskuse kahe ruumi renoveerimine, millega toetasin noortekeskusest tänaseks väljakasvanud noore maalri eriala õpinguid, pakkudes talle praktikavõimalust. Oktoobris organiseerisin meeskonna inspiratsiooni-motivatsiooni väljasõidu Rõuge Noorsootöökeskusesse, mille raames toimus kohtumine ka minu kutseala kogukonna mentori Kerli Kõiviga.


Minu tööülesannete hulka kuulub ka Toila valla noortevolikogu mentordamine, kellega senise koostöö suurimaks saavutuseks pean noorte endi ideede esitamist Toila valla kaasavasse eelarvesse. Ehkki ideed ei jõudnud avalikule hääletamisele, omandasid noored kogemuse kaasavasse eelarvesse idee esitamise protsessist ning vallavalitsus peab oluliseks ideedele rahaliste vahendite leidmist muudest allikatest.


Eesoleval aastal on minu südameasjaks luua noortekeskuste juurde MTÜ, mille abil tuua valdkonda täiendavaid finantsilisi ressursse, viia läbi Toila valla noorsootöö kvaliteedi hindamine, tõhustada koostööd koolide ning naaberomavalitsuse noortekeskustega, algatada noortele suunatud kaasav eelarve, pakkuda noorsootöö tudengitele praktikavõimalust Toila valla noortekeskustes ning alustada valdkonna arengukava loomist - noorsootöö arengusuundi on täna napisõnaliselt käsitletud Toila valla arengukavas. Samuti loodan, et mul avaneb järgneval poolaastal võimalus osaleda Eesti Noorsootöötajate Kogu KOV noorsootöö spetsialistide arenguprogrammis, et tõsta enda teadlikkust võrgustikutöö loomisest ja eestvedamisest ning suurendada pädevust strateegiliste protsesside juhtimisest. Mh andsin oma nõusoleku panustada Jõhvi valla noorsookomisjoni töösse - usun, et see on suurepäraseks sillaks valdkonnaülese koostöö loomiseks Jõhvi ja Toila valla vahel.


PÄDEVUS, OSKUSED


Eespool kirjeldatule ning tööandja vahetule tagasisidele tuginedes, julgen väita, et valdav osa üldpädevusi on mul olemas, ent mõistagi käib nii noorsootöö valdkonna, kui ka minuga kaasas elukestevõpe, et täna olemasolevaid teadmisi ja oskusi edasi arendada. Intensiivsemalt soovin rõhku panna juhtimisalaste- ja organisatoorsete oskuste arendamisele, samuti täiendada oma võõrkeeleoskust ning majandusalaseid teadmisi (nt. raamatupidamine).


TÕEKSPIDAMISED, USKUMUSED

  • Usun koostöö võimekusse ning lähtun oma töös nii noorte kui kolleegide tasandil põhimõttest „Üksi saab kiiremini, koos jõuab kaugemale!“

  • Väärtustan elukestvat õpet ning ootan seda ka oma meeskonnalt - eesoleva aasta üks eesmärke on saavutada meeskonnas olukord, kus kõik noortega töötavad spetsialistid Toila vallas on omandanud noorsootöötaja kutsekvalifikatsiooni tase 6 või erialase kõrghariduse.

  • Olen veendunud, et korraldades täna kohaliku elu noorte vajadusi ja ootusi arvestavalt, on noored motiveeritumad leidma tulevikus oma tee tagasi kodukohta.

IDENTITEET


Minu noorsootöötaja identiteet hakkas välja kujunema kümne aasta eest, mil olin kaasatud Ida-Virumaa Noortekogu meeskonda. Oma identiteedi kujunemise teekonnal pean üheks äärmiselt oluliseks teguriks töökeskkondi ning meeskondi, kus olen omandanud erialaseid teadmisi ning kogemusi - huvijuht ja karjääriõpetuse õpetaja üldhariduskoolis, kasvataja laste- ja noortelaagris ning õpilasmalevas, noorsootöötaja Voka Avatud Noortekeskuses. Oluliseks pöördepunktiks pean 2019 aastal ülikooli astumist ning erialaste õpingute jätkamist, tänu millele olen jõudnud arusaamisele, et kompetentsust ja professionaalsust ei taga pelgalt tugev praktika, vaid selle integreerimine laiapõhjalise teooriaga. Professionaalse identiteedi kujunemine on kestev protsess, mida pean vajalikuks enda jaoks järjepidevalt mõtestada, et omada visiooni, kuhu ma välja soovin jõuda. Käesoleval hetkel, olen saavutanud oma eesmärgi ning liikunud avatud noorsootööst koordineerivale ning valdkonda arendavale ametikohale, mis pakub mulle täna piisavas mahus eneseteostust ning väljakutseid.


MISSIOON


Pean ennast Ida-Virumaa patrioodiks - olen käinud ära Tallinnas, ent tulnud kiiremini kodukanti tagasi, kui keegi oodata oskas. Ida-Virumaa on kõigi võimaluste maa ning olen veendunud, et siin on eneseteostamine ning võimalus asju päriselt ära teha kordades suurem, kui kus tahes mujal Eestimaa nurgas. Täna mõjutan läbi noorsootööjuhi ametikoha Toila valla noorte käekäiku, ent kui nendest noortest, kellega aastate jooksul koostööd teen, mõnedki tulevikus oma tee Ida-Virumaale tagasi leiavad, on minu eesmärk korda läinud.

_______________________________


Praktika õpiväljundite saavutamine


Õpiväljundite saavutamist toetasid minu ametijuhendist tulenevad tööülesanded, mille väljavõtte on alljärgnev:

Tööandja hinnang


Maarja-Liisa tööstaaž Toila valla Spordi- ja Kultuurikeskuses on viis aastat. Ta on oma tööga täitnud ametikoha eesmärki luua Toila valla lastele ja noortele arendavaks tegevuseks tingimusi, mis võimaldab neil oma vaba tahte alusel tegutseda väljaspool perekonda, õppekava ja tööd. Ta on oma töös juhindunud seadusandlusest, noorsootööd käsitlevatest strateegiatest ja arengukavadest, kutse-eetikast, asutuse dokumentatsioonist ning täitnud korrektselt töötervishoiu- ja ohutuse ning tuleohutuse nõudeid.


Sügisel seatud eesmärk taaskäivitada noortekeskuste töö pärast koroonast tingitud ebastabiilsusi sai täidetud, isegi rohkem. Seega võib öelda, et Maarja-Liisa on hea käivitaja, meeskonna tugev lüli oma stabiilsuse ja ratsionaalsete otsustega. Ta täidab ilma erikorralduseta ülesandeid, kaitstes tööülesannete täitmisel noorte huve. Teeb asjakohaseid ettepanekuid töö paremaks korraldamiseks, genereerib ja algatab koostöös noorte ja noorsootöötajatega uusi ideid, teeb koostööd tugispetsialistide, vallaametnike, organisatsioonide ning ettevõtjatega. Maarja-Liisa on otsinud ja saanud täiendavaid võimalusi lisarahastuse toomiseks valdkonda luues projektidega piirkonna noortele rohkem võimalusi. On muutnud oma tegevusega noortekeskuste sisulise töö nähtavaks ning toonud noortekeskused taas kogukonnale lähemale.


Peeter Sööt

Toila valla Spordi- ja Kultuurikeskuse juhataja


Praktikaperioodi meediakajastus

115 views0 comments
bottom of page