top of page
  • Writer's pictureMaarja-Liisa Toost

Noorsootöötaja professionaalne identiteet


Noortevaldkonnas ametit pidavalt inimeselt eeldatakse valmisolekut elukestvaks õppeks, mh toetab enda järjepidev arendamine professionaalse identiteedi kujunemist. Professionaalse identiteedi kujunemise protsessile pannakse alus ülikooli õpingute ajal, ent see on ajas muutuv. Alljärgnevalt analüüsin STARR mudeli toel, ainekursuse Enesejuhtimine, suunamine ja refleksioon, raames toimunud veebiseminari "Noorsootöötaja professionaalne identiteet".


Situation – situatsioon, olukord;

13. aprill leidis aset veebiseminar "Noorsootöötaja professionaalne identiteet". Seminaril osalesid Tartu Ülikooli Narva Kolledži I ja II kursuse noorsootöö üliõpilased, õppejõud ning külalislektoritena Tallinna Ülikooli õppejõud Ilona-Evelyn Rannala koos kahe noorsootöö magistrandiga.


Task – ülesanne, roll

Minu roll oli olla aktiivne kuulaja, kaasamõtleja, kaasarääkija - ammutada enda jaoks võimalikult palju uusi teadmisi, ent ka jagada olemasolevaid teadmisi ja kogemusi kaasõpilastega.


Action – tegevus

Käesolevas analüüsis käsitletava veebiseminari jaoks valmistasin end eelnevalt ette vaadates videosalvestust Tallinna Ülikooli Noorsootöö korralduse magistriõppe infotunnist. Olin seminaril mõttega kohal, kuulasin aktiivselt ning avaldasin mõtteid, kui tundsin, et mul midagi väärtuslikku teistega jagada on. Teisalt pani veebikohtumine mind ka enda praktikale tagasi vaatama ning paralleelselt ettekannetega tekkisid seosed ja taipamised enda senisest kogemusest noorsootöö maastikul.


Result – tulemus

Kohtumine suunas mõistma professionaalse identiteedi olemust ning tutvustas Eesti Noorsootöötajate Kogu, kui ühte võimalust enda professionaalse identiteedi kujunemise teekonnal. Veebiseminar oli eelduseks jõudmaks ainekursuse õpiväljundi täitmiseni - väärtustab pideva enesetäiendamise vajalikkust.


Reflection – analüüs

Veebikohtumine andis kindlust, et olen oma seni tehtud otsuste ja valikutega õigel teel. Mõistan kui oluline on ise ennast määratleda enda positsioonis ja omada visiooni sellest, kuhu ma soovin jõuda. Ka aastate eest tehtud otsus asuda omandama erialast kõrgharidust on osa minu professionaalsest identiteedist - luua muutusi oma teadmistes, kogemustes aga ka käitumises. Täna mõistan, et ka noorsootöötaja kutse taotlemine kevadel oli arenguhüppeks minu erialase identiteedi kujunemisel - endasse vaatamine, senise praktika analüüsimine avas taipamisi, mida on tarvis veel endas arendada. Olen seisukohal, et noorsootöötaja professionaalne identiteet on otseses seoses ka valdkonna kuvandiga, mistõttu pean äärmiselt oluliseks tulevikus omandada ka magistrikraad. Sügisel, kui taas tööinimene olen, soovin senisest enam anda oma energiat ja panust ka Eesti Noorsootöötajate Kogule. India riigimees Mahatma Gandhi on väitnud, et kui soovid maailma paremaks muuta, siis alusta iseendast. Kui noorsootöötajad avaksid ja mõtestaksid enda jaoks rohkem professionaalse identiteedi olemust, siis soodustaks see ka noortevaldkonnale tervikuna positiivsema kuvandi loomist.

61 views0 comments
bottom of page